Herkomst koffiebonen kwaliteit van onze verse koffie?

Alleen de beste kwaliteit koffiebonen zijn goed genoeg voor de lekkerste kop koffie.                         Alleen de rijpe koffiebessen koffiebonnen worden geplukt
Het aanbod in
koffie is zo groot dat u misschien niet weet wat de verschillen zijn in kwaliteit

De kwalitieit en herkomst van Passieux koffie!

De koffiebonen komen van de beste koffie plantages en vinden hun herkomst in: Brazilië, Colombia, Costa Rica,  Ethiopië, Guatemala, Mexico, India en Togo 
De Arabica koffieboon in de koffiebes groeit op hooggelegen gebieden op 900 - 2000M rond de evenaar op vulkanische grond.  Robusta koffie groeit op laag gelegen gebieden ca. 600M en lager tot de zee grens. De oogst kan zowel handmatig als machinaal gebeuren. Bij machinaal oogsten worden alle koffie bessen in één keer geoogst. Rijpe en niet rijpe bij elkaar.  Voor onze koffie willen we alleen de beste kwaliteit en kiezen ervoor om alleen de rijpe Arabica en Robusta koffiebessen handmatig te plukken. Het handmatig plukken en selecteren van de rijpe koffiebessen is een tijdrovend proces maar geven de koffiebonen wel een constante kwaliteit! 

Nadat de koffiebessen handmatig zijn geplukt worden deze ontdaan van het vruchtvlees door middel van het fermentatieproces. Dit is een natuurlijk proces waarbij het vruchtvlees wordt ontdaan van de groene koffiebonen. Na het fermentatieproces worden de groene koffiebonen gewassen, gedroogd en machinaal ontdaan van de hoornschil, zodat ze op kwaliteit geselecteerd kunnen worden op volume en kleur alvorens ze worden verpakt in jute zakken.

Het komt wel eens voor dat een bepaalde koffie tijdelijk uit het assortiment is. 
Omdat er geen oogst of aanvoer is van die ene koffieplantage die smaak bepalend is. 
De koffie soorten worden ingekocht door verschillende koffiemakelaars die in opdracht de gewenste koffie kwaliteit inkopen.

De groene koffiebonen worden op kwaliteit gecontroleerd door de koffiemakelaars en verscheept naar Antwerpen. 
Bij de koffiebranderij gaan de koffiebonen in een Co2 vrije opslag, om vervolgens op ambachtelijke wijze op smaak te branden en te melangeren. Bij de koffiebranderij hebben ze meer dan 70 jaar ervaring in het ambachtelijk roosteren van de koffiebonen. Om de beste smaak aroma's te krijgen, wordt elke koffie soort apart geroosterd, voordat ze gemelangeerd worden. Grote en kleine koffiebonen kunnen niet samen in de koffiebrander om geroosterd te worden. De kleine koffieboontjes verbranden en de grote zijn net aan goed.  

Voor het koffie brandproces begint worden de groene koffiebonen eerst gezeeft op steentjes en zand door een ont-stener. Steentjes en zand kunnen tussen de groen koffiebonen komen tijdens het droog proces van de koffiebessen op de plantage. Als de koffie brandmeester er zeker van is dat er geen steentjes en zand meer tussen zitten, kunnen de koffiebonen worden geroosterd. Het koffie brandproces zorgt ervoor dat er meer dan 800 aroma's vrijkomen. Bij verhitting verdampt het vocht uit de koffieboon en neemt meer dan 50% in volume toe. De volume toename van de koffiebonen is te wijten aan het branden van de groene bonen. Bij verhitting ontstaat er koolzuurgas in de koffiebonen en zorgt ervoor dat het rijst, net als bij het bakken van een brood. Door de suikers in de koffiebonen worden ze op kleur gebrand en komt koffie-olie vrij.

De ambachtelijke koffie brandmeester grijpt op het juiste moment in om de geroosterde koffiebonen uit de koffiebrander te halen en deze vervolgens te koelen. Onze koffie brandmeester zorgt ervoor dat deze verse koffiebonen met gekoelde lucht worden terug gekoeld om versheid en kwaliteit van de vrij gekomen koffie olie te behouden!

De groene koffiebonen worden per split van maximaal 45 kg geroosterd om overzicht te kunnen houden op het brandproces. Tenslotte worden alle verse koffiebonen verpakt in speciale koffiezakken voorzien van een overdruk ventiel. Omdat verse koffiebonen koolzuurgas (aroma's) blijven door produceren in de koffiezak. Door het ventiel ontsnapt de overdruk in de koffiezak, zodat deze niet klapt.  Als u zelf een koffiezak heeft die zich opblaast, is het een genot om uw neus bij het ventiel te houden en de koffiegassen (aroma's) te ruiken door de koffiezak samen te knijpen. 

Koffie plantageEr bestaan meer dan honderd soorten wilde koffiebessen, waarvan er maar 3 voor consumptie zijn.
De Arabica, Robusta en Liberia koffieboon. Liberia koffie is veel minder bekend en gebruikt omdat Liberia koffie veel cafeïne bevat en daardoor nog bitterder smaakt dan Robusta koffie. Liberia koffie wordt niet of nauwelijks geëxporteerd.
 

De Arabica koffieboon bevat minder cafeïneZichtbaar zijn er verschillen in een Arabica en een Robusta koffieboon. De Robusta is kleiner en heeft een rechte nerf, de Arabica heeft een s vorm in de nerf. De smaak van een Arabica koffieboon is zacht met een noten of chocolade smaak. De Robusta koffieboon is krachtig, met diepgang en een bittere taste.Het cafeine gehalte van een Robusta boon bedraagt ca. 2,5 %

Cafeïne gehalte van Arabica koffiebonen:
Braziliaanse Bourbon bevat ca. 1.20% caffeïne
Columbiaanse Excelso bevat ca. 1.34% caffeïne
Columbiaanse Supremo bevat ca. 1.34% caffeïne
Costa Ricaanse Tarrazu bevat ca. 1.35% caffeïne

Cafeïnevrije koffie.
Voor cafeïnevrije koffie worden de groene koffiebonen voor het roosteren / branden onttrokken van cafeïne. Met water, koolzuurgas en onder hoge druk wordt de cafeïne uit de groene koffiebonen geperst en vervolgens gedroogd. Zodra de cafeïnevrije koffiebonen worden geroostert verdampen de overige cafeïne tot een percentage van 0,1 % . Dit proces wordt de kritische koolzuurgas methode genoemd en is een natuurlijk proces welke de smaak van deze koffie niet beinvloed. Als de groene cafeïnevrije koffiebonen worden geroosterd ontstaan koffie olie, aroma en smaak.

Door de gedroogde groene koffiebonen te branden, komen de aroma’s vrij. Voor het beste resultaat wordt de koffieboon per soort gebrand voordat deze gemelangeerd word. Door de verschillende soorten koffiebonen te melangeren kunnen meer aroma’s verkregen worden dan bij wijn! Koffie is een complex product omdat smaak afhankelijk is van de koffiesoort en kwaliteit, branding, melange, koffiemachine, mailing, dosering, water temperatuur en waterdruk.


Verschillende koffiezetmethodes.
Met koffiebonen kan er op verschillende manieren koffie worden bereid. De manier waarop de koffie wordt bereid is ook bepalend voor de uiteindelijke smaak.

Filterkoffie is grof gemalen omdat het water kokend wordt opgeschonken. Bij een te fijne maling zou de koffie verbranden. Dit geeft een erg bittere smaak aan de koffie. 

Infusie methode is het opschenken van heet water op los gemalen koffie en deze te laten bezinken. Ook wel Turkse koffie genoemd.

Frenchpress is bijna het zelfde als de infusie methode, echter nu worden doormiddel van een fijne zeef de gemalen koffie naar beneden geduwd in de cafetiere. Dit is de slow koffie methode.
 

Espresso
Een espresso is een kopje koffie van ongeveer 30 ml. Om een espresso te bereiden, wordt het water verhit tussen de 86 - 95 °C. Dit hete water wordt met een druk van tenminste 9 bar door 5-7 gram koffie geperst. Dat proces neemt ongeveer 18-22 seconden in beslag. Hierdoor ontstaat het creme laagje op de koffie.

Doppio
Een doppio is een dubbele espresso, twee espresso's in een kop met een inhoud van 60ml.

Ristretto
Een ristretto heeft een inhoudsmaat van 15 ml. Omdat dezelfde hoeveelheid koffie, 5-7 gram gebruikt wordt, is het effect dat een ristretto sterker smaakt dan een espresso. Het water is sneller door de gemalen koffie geperst en daardoor bevat een Ristretto minder cafeïne. 
 

Lungo
Een lungo is een uitgerekte espresso met meer heet water. Omdat de doorloop tijd van heet water welke door de koffie wordt geperst langer duurt , komen er meer smaakstoffen vrij. Hierdoor smaakt een Lungo bitterder dan een espresso.

Americano
Bij een americano wordt eerst heet water in de kop gedaan. Vervolgens wordt daar een enkele of dubbele espresso aan toegevoegd.
 

Cappuccino
Een cappuccino bestaat uit een gelijke hoeveelheid van espresso en opgeklopte / geschuimde melk. Voor de lekkerste cappuccino gebruik je melk met veel eiwitten. De eiwitten stollen tijdens verhitting van de stoom.

Latte macchiato
Een latte macchiato is hete melk met espresso en opgeklopte / geschuimde melk . Bij een latte macchiato wordt de espresso toegevoegd aan de hete melk en daarop komt de opgeklopte / geschuimde melk. Hierdoor ontstaan er 3 lagen die zichtbaar zijn in het koffieglas.


Meer informatie en tips over koffie en bereiding.


Website bronnen:
Plantaardigheden.nl

 

« Vorige pagina