Kwaliteiten van Arabica koffiebonen

Arabica koffieboon herkenbaar aan de S vorm van van de nerf.Er zijn meer dan honderd verschillende wilde koffieplanten, waarvan er drie voor consumptie geschikt zijn. De Arabica, Robusta en Liberia koffiebonen. De Arabica en Robusta koffiebonen worden het meest gebruikt voor het bereiden van koffie. De Liberia koffie is minder bekend en wordt geteeld in Liberia, Suriname, Maleisie en West Afrika. Liberia koffie wordt hoofdzakelijk gebruikt door de plaatselijke bevolking. De Liberia koffieboon is vergeleken met de Arabica en Robusta van een veel mindere kwaliteit. Daardoor zeer scherp van smaak en niet geschikt voor de westerse cultuur.  De Liberia koffie wordt niet of nauwlijks uit het land van herkomst geexporteerd. 

Kwaliteit van Arabica koffiebonen worden beoordeelt op grote, kleur en vorm. Uitgedrukt in oa. A, AA en AAA kwaliteit.  

Natuurlijk - biologisch:
De beste Arabica koffiebonen komen uit Brazilie, Mexico, Colombia, Guatemala, Costa Rica, Kenia, Ethiopië, India en Indonesië.
De Arabica koffiebessen groeien op hoog gelegen berghellingen op ca. 900 - 2000 meter hoogte. Omdat de Arabica plant op grote 

Koffieplantage Arabica coffee

hoogte groeit heeft de Arabica plant minder last van ongedierte en ziektekiemen. De Arabica planten hoeven hierdoor niet met pesticiden te worden behandeld. Bij Passieux koffie worden alleen de beste kwaliteit Arabica koffiebonen verwerkt die ook daadwerkelijk van de hoogst gelegen koffieplantages komen.
 

Genetisch gemanipuleerd
Er zijn echter ook Arabica koffieplantages die wel met pesticiden worden behandeld.
Dit komt omdat de Arabica plant wordt geënt op de wortels van de Robusta plant. 
Hierdoor kan deze koffieplant op laag gelegen gebieden groeien en zijn deze koffieplantages zeer gevoelig voor ongedierte en ziektekiemen. Deze kwaliteit Arabica wordt ook wel (Robusta) A genoemd en is eigenlijk geen volledige Arabica koffie. 
Het kwaliteit en prijs verschil varieert tot meer dan 300%.

Om de kwaliteit van deze gemanipuleerde Arabica koffie te beinvloeden, worden onder andere smaak en kleur versterkers toegevoegd voor het brandproces. Door de kleur en smaak versterkers is het mogelijk om deze koffiebonen binnen 6 minuten te roosteren.
Koffiebonen die ambachtelijk worden geroosterd hebben doorgaans een rooster tijd van ca. 13 - 20 min. en geven de vers geroosterde koffie meer aroma en smaak.
Het ambachtelijk roosterproces van de groene koffiebonen wordt slow roast genoemd.

De twee koffiezaden in de koffiebessen van de Arabica plant zijn groter dan de Robusta koffieboon.
Een Arabica koffieboon herken je aan de afmeting en de S nerf in de koffieboon.
De Robusta koffieboon heeft een rechte nerf en is kleiner en ronder.

Koffiebessen Arabica

Omdat Arabica koffie op grote hoogte wordt geteeld en veel zonuren tot zich kan nemen is het cafeïne gehalte veel lager dan bij Robusta of Liberia koffie. Hierdoor is Arabica koffie zachter van smaak en is mild voor de maag. Arabica koffie heeft een noten en/of chocolade nasmaak. Robusta koffie is bitter en krachtiger van smaak en wordt doorgaans gebruikt om deze te melangeren met Arabica om meer diepgang aan de koffiesmaak te geven.
 

Passieux koffie heeft voor u verschillende 100% Arabica koffiebonen en gemelangeerde samenstellingen met Robusta.
(H) eerlijke koffie uit de beste koffie landen ter wereld.

 

 

Colombiaanse Arabica koffiebonen kopen €19,95 Kg, klik op de foto voor direct kopen.   Braziliaanse Arabica koffie kopen Brasil Santos €19,95 Kg, klik op de foto Cafeïne vrije Arabica koffie     Verse Arabica Gold koffiebonen kopen €19,95 per kilo, klik op de foto« Vorige pagina