Beste afstelling koffiemachine en koffiebonen maler

De lekkerste en beste koffie drinkt u gewoon thuis of op het werk.   Koffiemachine WMF 1000 S
Kwaliteits koffie begint bij de basis van de koffiebonen in combinatie met de koffiemachine en type bonenmolen. 

Afstelling koffiemachine vol of semi-automaat met geïntegreerde koffie bonenmolen.
Een goede semi of volautomaat koffiemachine is waterhoeveelheid, aantal grammen koffie en maal fijnheid van de koffiemolen traploos instelbaar. Stel de maal fijnheid van de geïntegreerde koffie bonenmolen in als deze zijn werk doet. Met de juiste maal fijnheid stel je je smaakpapillen op scherp i.c.m. de water hoeveelheid. Het gaat dus om met de juiste dosering en maling om de lekkerste kop koffie te drinken.  Hoe fijner de maling van de koffiebonen, hoe meer smaakstoffen er vrij komen. De water temperatuur is het best tussen de 86 en 95 graden celcius. Omdat de kop waar de koffie inloopt koeler is zal de uiteindeljke temperatuur ca. 80 graden uitkomen. Het best is om de kop licht voor te verwarmen, zodat het temperatuur verschil minder word. Pas op, met een te fijne maling kan de koffie verbranden door het hete water, dit geeft een bittere smaak en een donkere rand in de schuim laag van de gezette kop koffie.
De doorloop tijd van het hete water die door de gemalen koffie wordt geperst is smaak bepalend voor uw espresso of kop koffie. De water doorlooptijd van een automatische koffiemachine voor een espresso en kop koffie is ca. 4-12 seconden, zonder voorwel tijd.
 

Afstelling van een piston koffiemachine met geïntegreerde koffie bonenmolen.                                                             Espresso koffie zoals het hoort, de lekkerste
Stel de koffiemolen af, doe dit als de koffiebonenmolen zijn werk doet. Hoe fijner de maling, des te meer smaak. Stel het aantal grammen tussen de 5-7 gram af op de juiste waterdosering. Over het algemeen kan je nog meer smaak uit je koffie halen met een piston machine. De gebruiker bepaalt namelijk ook met welke druk de gemalen koffie wordt samenperst, alvorens de piston wordt geplaatst in de espressomachine! Deze persdruk is ca. 25 Kg.

Als de piston is geplaatst, laat de koffie in de piston  2 -4 seconden voorwellen met heet water. Laat daarna de koffie stromen in de kop. Door het voorwellen van de gemalen koffie zal de smaak en aroma toenemen. Espresso / koffie ca. 5-7 gram gemalen koffie.
Waterdruk 9-10 bar.
Watertemperatuur ca. 86-95 C
Doorlooptijd bij een piston koffiemachine is ca 20-25 seconden voor 30ML, afhankelijk van de maalfijnheid. 
Als de doorlooptijd korter of langer duurt, is de maalfijnheid te grof of te fijn. Stel in beide
gevallen je maalfijnheid van de koffiebonenmolen af. Als er koffiebonen in het reservoir zitten verander dan de maalfijnheid als de motor aan staat en de molen zijn werk doet.

Er zijn koffiemachines met thermoblock en of boiler. Een thermoblock werkt als een soort  geiser. Het water wordt gepompt door een soort verwarmt slakkenhuis. Een boiler is een vaste water of stoom inhoud die het water of stoom op een vaste temperatuur en druk houd en heter is dan de werking van de meeste thermoblock machines.     Piston koffiemachine voor de echte espresso liefhebber

De koffiemaling van de maal fijnheid is een belangrijk proces en smaak bepalend voor de koffie!
Daarom is een koffie bonenmolen één van de belangrijkste schakels voor de bereiding van koffie. Er zijn koffiebonenmolens die een te hoog toerental draaien. Door een te hoge maalsnelheid kan de koffie verbranden alvorens er heet water op is gekomen. De koffiebonenmolen kan vlakke of conische maalschijven hebben? Bij de conische maalschijven voert de gemalen koffie beter af dan bij vlakke of platte maalschijven. Als de gemalen koffie te lang tussen de maalschijven blijft, kan de gemalen koffie verbranden.
 

Afstellen en instellen van externe koffie bonenmolen:

Zorg ervoor dat er nog geen koffiebonen in het reservoir zitten, maar vul deze later!
Draai de maalschijven van de koffiebonenmolen geheel op elkaar, op de meest fijne instelling. Doe dit altijd met een stilstaande motor. Draai vervolgens de maalschijven een kwart tot een halve slag van elkaar. Dit is de startpositie van de maalfijnheid om te beginnen. Vul nu het bonenmolen reservoir met koffiebonen en start de mailing. Omdat de molen nog leeg is, maal je 2-3 keer zodat de juiste dosering daarna gemalen kan worden.
De doorloop tijd van het hete water voor een espresso uit een piston koffiemachine is 20-25 seconden, voor de perfecte kop koffie. Als de doorlooptijd korter of langer duurt bij de bereiding van een espresso, is de maalfijnheid te grof of te fijn. Stel in beide gevallen de maalfijnheid van de koffiebonenmolen opnieuw af. Als er koffiebonen in het reservoir zitten verander dan de maalfijnheid als de motor aan staat en de bonenmolen zijn werk doet. Een losse koffie bonenmolen kan fijner malen dan een geïntegreerde bonenmolen en daardoor geschikt voor alle soorten koffie's te maken.

Afstellen koffie zetmethode bonenmolen:

Turkse koffie, zeer fijn tot stof
Espresso, fijn
Snel filter Grof
Filter Grof
Cafetière Zeer grof

Koffie waarbij heet water wordt opgegoten grover malen om verbranding tegen te gaan. De koffie is langer in contact met het hete water. Heet water op schenken naar gewenste sterkte.

Capuccinno maak je het best van melk met een hoog eiwit gehalte.
Tijdens het opschuimen stollen de eiwitten en word een romige schuimlaag verkregen door de krachtige stoom. 

Lekkere koffie
Lekkere koffie is zacht van afdronk met een fijne schuim laag rollend op de tong die de zintuigen prikkelen. Waarschijnlijk heeft u al koffie in huis? Maar misschien is dit koffie proefpakket iets voor u?  Er zijn verschillende smaken van excellente kwaliteits koffiebonen en melanges verkrijgbaar, koffiebonen voor een pittige espresso of zachte tongstrelende koffie met een chocolade of nootachtige afdronk.

Meer informatie over de koffieboon en koffie

« Vorige pagina